luni, 10 noiembrie 2014

The next big thing in photography.... it's a Sony

10 motive pentru care un fotograf profesionist a schimbat aparatura foto de la Nikon la Sony.

Sony a7 II Full-frame Mirrorless
M-a surprins sinceritatea lui Jason Lanier in videoclipul de mai jos. El a facut trecerea la aparatele foto Sony mirrorless fiind un fotograf consacrat pe aparatura Nikon.
Motivele sunt destul de clare si sunt valabile inclusiv si pentru fotografii care folosesc aparatura Canon (inclusiv cel de fata):
  • viewfinder electronic - tehnologia a avansat atat de mult incat este net superioara viewfinder-ului optic;
  • confirmare instant in viewfinder a schimbarilor de expunere, white balance, etc.;
  • compatibilitatea fisierelor intre aparate foto/video; 
  • sensibilitate ISO nativa foarte mare;
  • custom focus limiter din corpul aparatului - exemplu situatie: fotografie motocross la baza unui deal... asteptam motociclistul iar totul se deruleaza intr-o fractiune de secunda;
  • FPS ridicat, pentru unele aparate peste 10f./sec.;
  • Focus peaking (semnalizarea pe ecran a zonei in focus) si Zebra (semnalizarea pe ecran a zonei supraexpuse) - inclusiv in viewfinder inainte de a face poza; 
  • ecran rabatabil;
  • conexiune WiFi si GPS integrat;
  • dimensiune mica.


De multe ori m-am simtit frustrat cand am vazut noile aparitii care sunt doar o mica imbunatatire a versiunilor mai vechi. Un exemplu foarte bun in acest caz pentru Canon este 60D si 6D.
Din pacate ca multi alti fotografi nu sunt pregatit sa fac trecerea catre o alta firma (sistem) deoarece investitiile facute in Canon sunt foarte mari (am cateva corpuri, lentile, blituri, declansatoare toate dedicate Canon). Probabil asta este si motivatia firmelor (Canon/Nikon) legata de marketing-ul actual.

Intrebare de final: fotograf mai lenes sau rezultate mai bune si mai rapide cu ajutorul tehnologiei?
Similar... va plac sistemele ABS, ESP, etc pe masini? ....stiu raspunsul :)

Si ca sa mai ingrosam randurile un alt fotograf, Viktor Elizarov specializat in fotografie de peisaj, a trecut la aparatele mirrorless Sony - http://www.phototraces.com/reviews/top-reason-why-i-switched-from-canon-to-sony/ . A facut aceasta trecere pentru multe inovatii incluse in aceste aparate.
Sa stiti ca istoria este repetitiva si cine nu o invata are de platit. Multa lume spunea acum cativa ani ca fotografia pe film va mai reprezenta un segment important si una dintre firmele care s-a inselat mizand pe acest lucru a fost Kodak.

Update 10 martie 2015:
Cu ocazia expozitiei WPPI 2015 (Wedding AND Portrait Photography Association) Jason a sustinut o noua prezentare pe aceasta tema in fata fotografilor profesionisti.



Update 30 martie 2015:
Samsung NX1
Samsung "forjeaza" puternic in sectorul mirrorless si de acum are rezultate spectaculoase cu Samsung NX1 - http://www.cnet.com/products/samsung-nx1/ "Mirrorless camera takes on mid-range DSLRs for action shooting and wins" CNET.COM.
Sa nu uitam ca firma Samsung are un potential urias (dispun de foarte multi bani care pot fi investiti in cercetare) chiar daca este relativ nou venit in domeniul foto pro.

Daca vreti sa porniti in fotografie, inclusiv ca profesionist, de acum trebuie sa luati serios in considerare sectorul mirrorless. Din pacate oferta Canon si Nikon pentru aceasta zona este limitata si sub asteptari fiind depasita cu brio de alti competitori.

In final 10 motive pentru a nu cumpara un DSLR de la DigitalRev.com:

Un comentariu:

  1. Un zvon interesant in tabara Nikon: Nikon Full Frame Mirrorless cu montura pentru lentile F-Mount - http://www.photographybay.com/2015/04/20/nikon-full-frame-mirrorless-camera-with-f-mount-rumored/#more-58153.
    Pana acum realizarile Canon si Nikon in domeniul mirrorless dezamagesc :(

    RăspundețiȘtergere