vineri, 15 mai 2015

Lipsa inovatiei la marii producatori de aparatura foto

Cutaway of an Olympus E-30 DSLR De foarte multe ori marii producatori de aparatura foto Canon si Nikon se "feresc" sa fie inovatori de dragul unui marketing prost implementat. Singura idee in spatele acestei tendinte este protejarea unor produse mai vechi, evitand astfel canibalizarea lor.
Sunt mai familiarizat cu ce se intampla in tabara Canon iar aici sunt foarte multe exemple incepand cu Canon 60D, 6D etc.  si rar cate un hit (ex. Canon 5D). Cele mai multe poticneli sunt in zona entry-level unde diferentele sunt foarte mici intre doua generatii.
In cazul Canon cel mai bun exemplu este sistemul de auto-focus cu 9 puncte folosit in foarte multe generatii de aparate.
Un alt lucru hilar este folosirea ocazionala a ecranului articulat (rabatabil) care este de un ajutor consistent atat in fotografie dar mai ales in video. Eu unul sunt dispus sa renunt la o parte din rezistenta aparatului pentru acest tip de ecran. Nu am obiceiul sa trantesc pe jos aparatele:) Daca va uitati in review-urile serioase din ultima vreme aparatele sunt depunctate pentru aceasta lipsa (ex. celebru Canon 7D MKII).
Limitarea din software a aparatelor din gama medie. Un exemplu bun este Canon 60D care nu a avut posibilitati de calibrare a lentilelor desi predecesorul 50D avea aceasta functie. Aparatele foto si lentilele se decalibreaza incet in timp avand componente mecanice.
Mai nou si noua camera video Canon XC10 este un potential esec in fasa (vz. link review) http://www.cinema5d.com/canon-xc10-footage-first-impressions-and-review/.
Exemple mai sunt cu duiumul. Nu-mi doresc ca firmele Canon si Nikon sa ajunga in faliment deoarece nu sunt in trend cu piata. Cel putin in cazul meu investitia in Canon este foarte mare si trecerea la un alt sistem este costisitoare. De fapt aceasta este singura strategie de marketing.... bine ca te-am prins in tabara mea :( 

Inclusiv implicarea minora in zona  mirrorless nu este de inteles. Marele castigator in aceasta situatie este Sony care recent a realizat aparate foto mirrorless cu senzor full-frame. Tehnologia a evoluat foarte rapid si dezavantajele de alta data dispar incet.
Aparatele foto DSLR intra incet intr-o zona dezavantajata. Principalele motive se pot vedea si din imaginile postate - spatiul urias ocupat de oglinda de reflexie (2) si pentaprisma (7) necesara ocularului optic. Rezultatul este mare si greoi cu foarte putin spatiu ramas pentru alte tehnologii.

Avantaje in tabara mirrorless sunt numeroase:

  • viewfinder (ocular) electronic - tehnologia a avansat atat de mult incat este net superioara viewfinder-ului optic;
  • confirmare instant in viewfinder a schimbarilor de expunere, white balance, etc.;
  • compatibilitatea fisierelor intre aparate foto/video; 
  • sensibilitate ISO nativa foarte mare;
  • custom focus limiter din corpul aparatului - exemplu situatie: fotografie motocross la baza unui deal... asteptam motociclistul iar totul se deruleaza intr-o fractiune de secunda;
  • FPS ridicat, pentru unele aparate peste 10f./sec.;
  • Focus peaking (semnalizarea pe ecran a zonei in focus) si Zebra (semnalizarea pe ecran a zonei supraexpuse) - inclusiv in viewfinder inainte de a face poza; 
  • ecran rabatabil;
  • conexiune WiFi si GPS integrat;
  • dimensiune mica.
Imi doresc o piata mai competitiva care sa regleze aceste manevre de marketing care sunt daunatoare cumparatorului. Din pacate acest lucru se poate rezolva prin pierderea monopolului, astfel marii competitori nu vor mai avea de ales.
Discutia nu se limiteaza la DSLR vs Mirrorless ci este mult mai complicata si atinge o gama mare de produse pentru care se aplica acelasi marketing.

Un material video cu un mod mai zeflemist de a spune acest lucru dar care atinge punctele importante:


In final un articol mai vechi actualizat recent cu mai multe materiale video The next big thing in photography.... it's a Sony

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu